Loupání vajec může být někdy o nervy. Když jsou vejce čerstvá, jde to špatně, protože skořápka je nalepená na bílku a vám po oloupání zbude místo krásně hladkého vejce jakási hrudka. S tím asi nic nenaděláte, jen musíte pár dnů počkat, až vejce zestárnou a půjdou již lépe oloupat. Pokud tedy máte dostatečně „staré“ vejce, mělo by jít oloupat snadno. Existují určité metody, které vám loupání mohou urychlit.
Loupání vajec pod vodou
Po uvaření vejce zalijte studenou vodou. Ještě horká je tak můžete oloupat. Půjde to snadno. Pokud chcete, můžete do studené vody hodit i několik kostek ledu. Vejce se ve studené vodě trochu smrskne, což napomůže tomu, že půjde lépe oloupat.
Vyfouknutí vejce
Vyfukování syrových vajec známe z období Velikonoc. Věděli jste ale, že vajíčka lze vyfouknout také vařená? Praskněte skořápku na každém konci vajíčka. Už jen samotné naprasknutí vajíček na koncích by mělo pomoci v tom, že vajíčka půjdou snadněji oloupat. Pokud ale z obou konců odstraníte trochu skořápky a fouknete, mělo by vejce vyklouznout ven skoro samo. Dejte si jen pozor, aby dopadlo tam, kam chcete.
Metoda válení
Vejce uvařte a zchlaďte ve studené (ledové) vodě. Napraskněte vejce z každého konce. Poté vejce umístěte na rovný povrch a válejte s ním dopředu a dozadu – dlaní umístěnou na vejce, aby skořápka praskla. Poté už můžete snadno oloupat vejce.
Metoda třepáním
Vejce uvařte a vychlaďte v ledové vodě. Po vychlazení je umístěte do nějaké nádoby s víčkem. Vhodnější jsou tvrdší nádoby, například kastrůlek s poklicí. Zatřepejte, co nejvíce můžete. Po odklopení poklice by měla být skořápka rozpraskaná na několik malých kousků. Poté stačí do kastrůlku napustit vodu a vejce omýt a zbavit tak přebytečných skořápek.
Lžícová metoda
Uvařené a vychlazené vejce poklepejte lžící na silnějším konci, abyste prolomili skořápku. Poté lžící zajeďte k okraji skořápky a jakoby jí vejce podeberete a vyjmete.