Základy vaření jsou důležitou součástí všech složitých pokrmů. Víte, jak správně uvařit chřest, brambory, rýži, vejce nebo těstoviny? Pokud si myslíte, že ano, zkuste si přečíst následující návody. Třeba se něco přiučíte…
Chřest
Chřest oloupejte škrabkou – bílý chřest od hlavičky dolů, zelený chřest stačí tak od poloviny (mladý nemusíme loupat vůbec). Zbavte ho vláken, která jsou po uvaření nepříjemná. Uvaříme ho ve směsi, která je tvořena vodou, bílým vínem, citronovou šťávou, novým kořením, solí, pepřem a bobkovým listem. Postačí několik minut – bílý chřest se vaří déle. Po uvaření chřest ihned zchladíme studenou vodou.
Brambory
Do dostatečně velkého hrnce nalijeme vodou, kterou osolíme a přidáme i kmín. Přivedeme k varu a přidáme brambory (oloupané, neoloupané, vcelku či nakrájené). Každá odrůda brambor vyžaduje jinou délku vaření, proto je potřeba brambory ke konci varu hlídat. Snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Poté slijeme. Nikdy už je nepřiklápíme pokličkou.
Rýže
Důležité je mít široký hrnec, aby rýže naspodu netrpěla váhou ostatní rýže. Hrnec zahřejte nasucho na plotýnce, přidejte lžíci oleje. Do horkého oleje nasypte rýži a opékejte ji asi minuty. Do tohoto základu si nalijte vodu – na jeden hrnek rýže budete potřebovat 1,5 hrnku vody. Osolte, zakryjte poklicí a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Poté odklopte a máte hotovo.
Vejce
Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu nebo poté do vody, ve které se bude vařit, přidejte lžíci octa. Vejce dejte do menšího kastrůlku, zalijte vodou, aby bylo ponořené, a přiveďte k varu. Poté měříme čas – vejce na měkko se vaří 2-3 minuty, na hniličko 5-6 minut a na tvrdo 10 minut.
Těstoviny
Připravte si velký hrnec. Ten naplníte vodou (obecně se doporučuje 7 litrů vody na 450 g těstovin, poté na každých 225 g těstovin přilijeme 1 litr). Když voda začíná vřít, přidejte sůl (1,5 lžíce vystačí na 450 g těstovin). Když je voda v plném varu, můžete přidat těstoviny. Zakryjeme pokličkou, průběžně promícháváme. Doba vaření je cca 10 minut, chcete-li těstoviny „na skus“. Nebo podle chuti až 15 minut.